Essència mil·lenària
Història de l'Espai Rural
Palà de Coma
Resumir la història de Palà de Coma resulta complicat a causa dels més de mil anys que l’acompanyen. Una seqüència mil·lenària que fa de Palà de Coma un model emblemàtic a l’hora d’entendre l’evolució d’aquests tipus de mas des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.
A mode resum, hem creat una cronologia amb les fites històriques més destacables de tots aquests anys.
Volem agrair la col·laboració en el recull de dades al Dr. Andreu Galera i Pedrosa, Director de l’Arxiu Municipal de Cardona.
981
A partir de la dècada del 970, els vescomptes d’Osona comencen a adquirir terres i altres fundis a Cardona. L’any 981 van comprar la propietat de la vall de Coma.
1005
Entre els anys 1005 i 1034, els vescomtes van fer cessió a favor d’Ermemir i el seu fill Gombau de l’anomenat Puig de Palau i les terres a tocar del Palau.
1021
El vescomte d’Osona-Cardona Bermon cedeix part de les seves terres (entre elles el Jovellar) a favor de la canònica de Sant Vicenç Màrtir del Castell de Cardona.
1034
Data del pergamí on es documenta oficialment l’origen de la finca de Palà de Coma. En ell, el vescomte Eribau i els seus germans, Folc i Ramón, atorgaven a Gombau el lloc conegut com a Palà.
1278
L’abat de Sant Vicenç va cedir les terres a Ramon Jovellar. Una cessió per a la seva explotació indirecta a canvi de pagar uns tributs anyals.
1348
Després de la mort per malaltia de Gombau Mecina, es compensa el deute dels metges amb la donació del Mas de Roqueta.
1525
Després que en Joan Bossen Palà comprès el Bosc del Rèvol l’any 1460, va adquirir la totalitat del Puig de Palà.
1683
Davant el notari Miquel Mitjans, arran de la declaració de propietat ordenat pel duc de Cardona, Isidre Jovellar declara ser el titular del mas Jovellar, una gleva de 800 jornals de llaurada de bous.
1700
Aquesta és la data aproximada del plat més antic amb l’escut de Palà de Coma. Una de les relíquies històriques que disposem a l’Espai Rural.
1711
Es crema la casa de Palà i del Jovellar com a venjança per part dels francesos i espanyols després del Setge fallit del Castell de Cardona.
1744-1759
Plantada de 80.000 ceps: 7.000 a la Vinya Llarga, 27.000 a la Vinya Gran dels Plans, 35.000 a la Vinya del Gramanal i 11.000 a la Vinya del Racó.
1762
Es fa arribar l’aigua de la font de la mina al pou de la casa de Palà.
1788
Vots matrimonials entre la pubilla de Palà de Coma, Ramona Palà, i l’hereu de Cal Jovellar, Tomàs Jovellar. El casament significava la unió de les dues finques a mans de la següent generació.
1810
Cardona va ser escenari de la Batalla de Sant Quintí. En el camí de Solsona a Cardona, les tropes van anar espoliant les masies, entre les quals també estava la de Palà de Coma, la qual van intentar cremar sense èxit.
1892
L’arribada de la fil·loxera a les dècades del 1890 va suposar la ruïna de les vinyes, que van ser substituïdes pels conreus cerealístics i l’olivera.
1928
S’instal·la el primer generador d’electricitat de la contrada. Es tractava d’un generador de petroli que donava llum a tota la casa.
1956
A causa d’una gran gelada, que va acabar amb el 80% de les oliveres de la finca, es va abandonar la producció d’oli i es va centrar l’activitat en el cultiu del cereal.
1998
El Bosc del Rèvol queda totalment arrasat pel foc, inclús el Pi del Rèvol, catalogat com a arbre monumental per la Generalitat de Catalunya.
2018
Inici del procés de rehabilitació i recondicionament de Cal Jovellar i, en conjunt, de l’Espai Rural Palà de Coma, per convertir-lo en una destinació única de turisme rural.
2020
Inauguració de l’Espai Rural Palà de Coma com allotjament rural. Un indret on gaudir d’una experiència innovadora de turisme rural.